Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt als de 2de Belg ooit ‘Nobelprijs voor de Kunsten’ Praemium Imperiale.
Gepubliceerd op 15.07.2025, 16:00

De Japan Art Association heeft de laureaten bekendgemaakt van de 36e editie van de Praemium Imperiale, een van de meest prestigieuze internationale kunstprijzen ter wereld. Vijf uitzonderlijke kunstenaars worden geëerd voor hun levenslange artistieke prestaties, hun mondiale impact en hun belangrijke bijdrage aan de verrijking van kunst en cultuur wereldwijd.
Laureaten 2025
- Schilderkunst: Peter Doig (Verenigd Koninkrijk)
- Beeldhouwkunst: Marina Abramović (Servië)
- Architectuur: Eduardo Souto de Moura (Portugal)
- Muziek: András Schiff (Verenigd Koninkrijk / geboren in Hongarije)
- Theater/Film: Anne Teresa De Keersmaeker (België)
Op 22 oktober ontvangt choreografe en danseres Anne Teresa De Keersmaeker de Praemium Imperiale, ook wel de Nobelprijs voor de Kunsten genoemd. Deze wordt jaarlijks uitgereikt door de Japan Art Association, onder erebescherming van het Japanse keizerlijke huis. De Keersmaeker zal de 2de Belg zijn die de prijs mag ontvangen sinds de oprichting van de Praemium in 1988, de eerste Belg was Pierre Alechinsky in 2018.
Bovendien is ze de eerste Belgische kunstenaar ooit die de onderscheiding ontvangt in de categorie "podiumkunsten en film". Ze treedt zo in de voetsporen van gerenommeerde choreografen en dansers die eerder in deze categorie werden bekroond, zoals Mikhaïl Baryshnikov (2017), choreograaf Merce Cunningham (2005), Pina Bausch (1999) en Maurice Béjart (1993), bij wie ze haar opleiding volgde aan de Brusselse dansschool Mudra.
De uitreiking van de Praemium Imperiale vindt plaats op 22 oktober 2025 in Tokio, in aanwezigheid van Z.K.H. Prins Hitachi, erepatroon van de Japan Art Association.
Over de Praemium Imperiale
De Praemium Imperiale werd in 1988 in het leven geroepen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Japan Art Association en eert de nagedachtenis van Prins Takamatsu, die 58 jaar lang erepatroon van de vereniging was. De prijs, ook wel de Nobelprijs voor de Kunsten genoemd, bekroont kunstenaars met een diepgaande internationale impact binnen hun discipline.
De laureaten van 2025 voegen zich bij een indrukwekkende lijst van meer dan 180 kunstenaars, waaronder Ingmar Bergman, Leonard Bernstein, Peter Brook, Anthony Caro, Christo en Jeanne-Claude, Dietrich Fischer-Dieskau, Norman Foster, Frank Gehry, Jean-Luc Godard, David Hockney, Willem de Kooning, Akira Kurosawa, Renzo Piano, Robert Rauschenberg, Mstislav Rostropovitsj en Ravi Shankar.
Over de Japan Art Association
Opgericht in 1887, is de Japan Art Association de oudste culturele stichting van Japan. Ze beheert het Ueno Royal Museum in het Ueno Park in Tokio en organiseert tal van tentoonstellingen en culturele projecten. De erepatronen van de vereniging zijn traditioneel leden van het keizerlijk huis, beginnend met Prins Arisugawa, en sinds 1987 Prins Hitachi.
De Praemium Imperiale werd ingesteld om de wens van Prins Takamatsu te vervullen: “bij te dragen aan de bevordering en verrijking van de kunsten en culturen wereldwijd.”
Jaarlijks stellen internationale adviescomités kandidaten voor in vijf disciplines. De huidige internationale adviseurs zijn onder andere:
- Lamberto Dini (voormalig premier van Italië)
- Lord Patten of Barnes (voormalig kanselier van de Universiteit van Oxford)
- Klaus-Dieter Lehmann (voormalig voorzitter van het Goethe-Institut)
- Jean-Pierre Raffarin (voormalig premier van Frankrijk)
- Hillary Rodham Clinton (voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken)
De uiteindelijke selectie wordt gemaakt door commissies binnen de Japan Art Association en goedgekeurd door de raad van bestuur. Oud-adviseurs zoals David Rockefeller Jr. en François Pinault (voorzitter van de Pinault Collection) blijven de prijs ondersteunen als ereadviseurs.