Rosas

Rosas is het gezelschap van danseres en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, opgericht in 1983 tijdens de creatie van de voorstelling Rosas danst Rosas. Sinds haar debuut in 1982 met Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich zet de choreografe in op een nauwgezet onderzoek van de eenvoudigste tot meest complexe vormen van beweging, in relatie tot muziek. Over de jaren heen heeft De Keersmaeker haar compositiemethodes verankerd in allerhande andere kunstvormen, met name muziek, geometrie, beeldende kunst en taal. De Keersmaeker werkte daarvoor samen met verschillende muzikanten, componisten, beeldend kunstenaars, acteurs en schrijvers.

Naast het maken van nieuwe stukken blijft Rosas het bestaande repertoire opvoeren. Zo geeft het gezelschap het eigen artistieke verleden door aan nieuwe generaties dansers en toeschouwers. Sinds De Keersmaekers eerste werken internationale aandacht kregen, heeft Rosas in samenwerking met theaters, repertoiregezelschappen, operahuizen, festivals, werkplaatsen, tentoonstellingsruimten en educatieve organisaties een sterke en vitale aanwezigheid in de danswereld opgebouwd. Dankzij de samenwerking met het Kaaitheater en met het operahuis De Munt/La Monnaie, waar Rosas van 1992 tot 2007 in residentie was, heeft Rosas eveneens een belangrijke plaats ingenomen in het Brusselse danslandschap. Samen met deze huizen werden projecten als P.A.R.T.S., Bal Moderne en WorkSpaceBrussels opgericht. Deze organisaties zijn ondertussen volledig autonoom geworden en hebben plaatsgemaakt voor nieuwe initiatieven zoals Dancingkids en RondOmDans.

De Rosas-gebouwen in Brussel zijn uitgegroeid tot een campus waarop talloze artistieke activiteiten plaatsvinden. Rosas deelt zijn infrastructuur met de dansschool P.A.R.T.S. en met het hedendaags muziekensemble Ictus, en stelt studio's ter beschikking van WorkSpaceBrussels en van talrijke andere gezelschappen en kunstenaars. Dat maakt van Rosas een belangrijke locatie waar gevestigde en aankomende podiumkunstenaars elkaar ontmoeten en verrijkende samenwerkingen aangaan.