Rosas voert Achterland na 20 jaar opnieuw op

Gepubliceerd op 13.02.2018, 15:15

Vanaf 13 maart 2018 brengt Rosas Achterland terug op de scène. Deze voorstelling werd in 1990 gecreëerd door choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en wordt voor het eerst in 20 jaar opnieuw gedanst.

Achterland is een scharniervoorstelling in Anne Teresa De Keersmaekers oeuvre. Bij deze voorstelling gaf de choreografe de muzikanten voor het eerst een centrale plaats op de scène en vervulden ze een actieve rol in het dansgebeuren – een benadering die De Keersmaeker nog in vele van haar latere voorstellingen zou herhalen. De ongewone combinatie van Györgi Ligeti’s en Eugène Ysaÿes muziek inspireerde De Keersmaeker en de dansers tot een originele dansschriftuur die een delicate balans vindt tussen energieke virtuositeit en vertraging. Voor Achterland schreef de choreografe voor het eerst specifiek dansmateriaal voor mannen; ze voegde drie mannelijke dansers toe aan haar tot op dat moment overwegend vrouwelijk gezelschap. De overheersende vrouwelijkheid en het minimalisme van verschillende eerdere stukken van Rosas gaan over in een ambigu niemandsland waarin grenzen en tekens vervagen.

"Na meer theatrale voorstellingen als Stella en Ottone Ottone wilde ik met Achterland teruggaan naar een pure danstaal die zich verhoudt tot de virtuoze muziek van Ligeti en Ysaÿe. De aanwezigheid van muzikanten op scène laat toe om muziek en choreografie nog dichter bij elkaar te brengen."
– Anne Teresa De Keersmaeker

De laatste tournee van Achterland dateert van 1998, exact 20 jaar geleden. De herneming wordt gedanst door een nieuwe generatie Rosas-dansers die de afgelopen seizoenen ook in repertoirevoorstelling als RainA Love SupremeZeitigungen Rosas danst Rosas te zien was. De muziek wordt live uitgevoerd door (afwisselend) de pianisten Wilhem Latchoumia of Joonas Ahonen en violisten Juan María Braceras of Naaman Sluchin.

De voorstelling gaat in première op 13 en 14 maart 2018 in het Concertgebouw te Brugge, waar Rosas ook huisartiest is, en vertrekt daarna op een internationale tournee.