"Portret Anne Teresa De Keersmaeker" tijdens het Festival d'Automne à Paris

Gepubliceerd op 28.05.2018, 15:35

In het najaar van 2018 zet het Festival d’Automne à Paris het werk van Anne Teresa De Keersmaeker in de kijker. Voor hun ‘Portrait Anne Teresa De Keersmaeker’ selecteerde het festival tien voorstellingen van de choreografe, met een totaal van meer dan zestig vertoningen in Parijs en de regio Ile-de-France.

Het portret loopt van september tot december en omvat zowel nieuw werk als repertoire, meer specifiek: Mitten wir im Leben Sind/Bach6Cellosuiten (Parijse première), Vortex Temporum, Zeitigung, Rosas danst Rosas, Rain (live), A Love Supreme, Verklärte Nacht en Achterland.

Tijdens dit programma gaat ook de herneming van De Keersmaeker’s doorbraak Fase (1982) in première, waarbij de choreografe de voorstelling, die ze altijd zelf heeft gedanst, voor de eerste keer in 36 jaar aan twee nieuwe danseressen doorgeeft. Daarnaast wordt de voorstelling Quartett, een samenwerking met tg Stan uit 1999 op een tekst van Heiner Müller, voor de allereerste keer hernomen. Voor de voorstellingen A Love Supreme en Rosas danst Rosas wordt een mini-tournee georganiseerd langs een tiental theaters in de regio Ile-de-France.

Op 23 september plant het Festival een Slow Walk met Anne Teresa De Keersmaeker, Rosas en P.A.R.T.S., in navolging van de Brusselse Slow Walk in 2016. Bij deze versie zullen vijf groepen een traject van 1,2 km aan een extreem vertraagd tempo afleggen om samen te komen voor het stadhuis van Parijs. Daar zal Anne Teresa De Keersmaeker een workshop My Walking Is My Dancing geven. Meer info binnenkort op www.mywalking.be.

Het Centre National de la Danse in Pantin organiseert op 6 en 7 oktober ‘La Fabrique’, twee dagen met verschillende Rosas-workshops en presentaties van P.A.R.T.S., de dansschool van De Keersmaeker.

Aan het begin van het festival brengen uitgevers Actes Sud en Mercatorfonds het fotoboek Anne Teresa De Keersmaeker: Rosas 2007 - 2017 op de markt, een fotografisch overzicht van de laatste tien jaar uit het oeuvre van De Keersmaeker, met beelden van onder andere Anne Van Aerschot en Herman Sorgeloos. Dit boek zal midden september verschijnen.

www.festival-automne.com