Rosas in de kijker in Brugge

Gepubliceerd op 07.02.2019, 12:05

Van 21 tot 28 februari 2019 staat Rosas een week lang in de kijker in Brugge met verschillende voorstellingen, een Slow Walk en gratis expo's
 
Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker bouwde in ruim 30 jaar een uitgebreid repertoire uit met als constante haar voorliefde voor muziek. Haar ensemble Rosas en het Concertgebouw vinden al sinds 2009 een ideale partner in elkaar. In februari presenteert het Concertgebouw voor de 20e maal een productie van huisartiest Rosas en zetten de Brugse cultuurhuizen van Dans in Brugge het gezelschap een week lang in de kijker.

‘De artistieke ploeg bezit zowel een zeer uitgebreide kennis van klassieke en hedendaagse muziek en dans als een open en onderzoekende blik. Dat resulteert in een toonaangevende, coherente programmatie die een evenwicht weet te vinden tussen grotere publiekstrekkers en gedurfde keuzes voor minder bekende artiesten. Door zijn uitzonderlijke architectuur neemt het Concertgebouw binnen het Belgische landschap echt een unieke plaats in. Grootschaligheid gaat hand in hand met een gevoel van intimiteit, en de akoestiek en visibiliteit zijn er buitengewoon goed.'

— Anne Teresa De Keersmaeker over haar band met het Concertgebouw

Voorstellingen door Rosas & P.A.R.T.S.
Het programma opent met A Love Supreme in de Stadsschouwburg, op de tonen van John Coltranes gelijknamige jazzalbum. In deze dansvoorstelling in samenwerking met Cultuurcentrum Brugge gaan de choreografen de uitdaging aan om improvisatie en compositie met elkaar te verweven tot één naadloos geheel. Voor deze versie herschreven Salva Sanchis en De Keersmaeker hun choreografie uit 2005 voor vier jonge, mannelijke dansers.
 
P.A.R.T.S., de Brusselse school voor hedendaagse dans van Anne Teresa De Keersmaeker, viert ook mee, met choreografieën gemaakt en uitgevoerd door studenten dans. KAAP presenteert zo een selectie trio’s met livemuziek van hedendaagse componisten.

Het hoogtepunt van deze feestweek zijn De zes Brandenburgse Concerten, een choreografie voor zestien dansers op de gelijknamige muziek van Bach, live gebracht door B’Rock Orchestra.
 
Slow Walk - 23 februari
Na Slow Walks in Brussel en Parijs organiseren Rosas en P.A.R.T.S. een derde editie in Brugge. Deelnemers stappen vanaf drie Brugse stadspoorten aan een sterk vertraagd tempo van 5 meter per minuut naar de Markt. De groep vervoegen kan op elk punt van elk traject. Na de Slow Walk leidt Anne Teresa De Keersmaeker zelf een outdoor workshop My Walking Is My Dancing. De Slow Walk kadert binnen het multidisciplinaire kunstenfestival SLOW(36h).
 
www.mywalking.be
 
Cursus en gratis expo’s
In 1983 brak Anne Teresa De Keersmaeker internationaal door met Rosas danst Rosas. In 2017 werd de voorstelling aan een volledig nieuwe cast jonge danseressen aangeleerd. Met de gelijknamige fotoreportage documenteerde fotografe Anne Van Aerschot het repetitieproces dat aan deze herneming voorafging.

Work/Travail/Arbeid vertrekt van de eenvoudige vraag: kan een choreografie worden uitgevoerd in de vorm van een tentoonstelling? Als antwoord herschreef Anne Teresa De Keersmaeker haar dansvoorstelling Vortex Temporum voor de fundamenteel verschillende tijdruimtelijke omstandigheden van een museale ruimte. Filmmaker en schrijver Eric de Kuyper goot dit indrukwekkende project in een film die acht weken lang in Studio 3 te bekijken is. Zo biedt de film een ervaring die de gedanste tentoonstelling benadert.

Dramaturg Jan Vandenhouwe doorgrondt het unieke samenspel van muziek en dans in het werk van De Keersmaeker in de cursus Rosas danst Bach, i.s.m. Davidsfonds Academie.

Het programma loopt van 21 tot en met 28 februari 2019 in Brugge. De expo Rosas danst Rosas loopt van 9 januari t.e.m. 24 april, de filminstallatie Work/Travail/Arbeid van 27 februari t.e.m. 24 april 2019.

Meer info: www.concertgebouw.be