Dans in tijden van quarantaine

Gepubliceerd op 17.03.2020, 11:43

Maak je eigen versie van Rosas danst Rosas met onze Re:Rosas tutorial uit 2013. Alles wat je nodig hebt is jezelf en een stoel.

Hieronder, of op www.rosasdanstrosas.be vind je vier filmpjes waarin Anne Teresa De Keersmaeker en Samantha van Wissen stap voor stap de verschillende bewegingen van de ‘stoelenscène’ uitleggen. Daarmee kan iedereen aan de slag om z’n eigen, vrije interpretatie te maken: in een andere setting, alleen of met je huisgenoot, met de kinderen, al dan niet met de originele muziek,… alles kan!


Re:Rosas!
The fABULEUS Rosas Remix Project

Maak je eigen versie van Rosas danst Rosas!  

In 2013 daagden Rosas en fABULEUS iedereen uit om zelf de beroemde stoelenscène van Rosas danst Rosas te dansen, er een filmpje van te maken en het op YouTube te zetten. De inzendingen werden verzameld op www.rosasdanstrosas.be.

In 1983 verbaasde de jonge Anne Teresa De Keersmaeker met Rosas danst Rosas. De voorstelling groeide al snel uit tot een internationale klassieker die ook nu nog wordt opgevoerd.

Op het net circuleren heel wat grappige en originele versies van de beroemde stoelenscène, van Japanse tieners die zich verdiepen in het materiaal tot schoolmeisjes die dansen op Madonna’s Like a virgin. Het icoon van de hedendaagse dans is binnengedrongen in het domein van de popcultuur, en daarmee is de cirkel rond: de dansers haalden voor de choreografie immers inspiratie uit het dagelijks leven. Zo kwam Anne Teresa op het idee om het dansmateriaal terug te geven en er als het ware publiek bezit van te maken.

Tijdens een gesprek met fABULEUS stelde deze broedplaats voor jong talent voor om samen een YouTube-project te realiseren. Bij fABULEUS heeft dans steeds een belangrijke rol ingenomen, net als de vraag hoe je hedendaagse dans aantrekkelijk kan maken voor kinderen en tieners en hoe je toegankelijke hedendaagse dansvoorstellingen bij een volwassen publiek brengt.

The fABULEUS Rosas Remix Project

Met Re:Rosas willen we hedendaagse dans tot bij een groot publiek brengen en jongeren enthousiast krijgen om zelf aan het dansen te gaan, hen inzicht geven in de finesse van het materiaal en niet te vergeten ook het plezier van het puzzelen met choreografische structuren.

Wie wil kan z’n YouTube-filmpje uploaden naar www.rosasdanstrosas.be

Dit project is een initiatief van Rosas en fABULEUS en kwam tot stand in samenwerking met Danspunt.

  • Re:Rosas! / The fABULEUS Rosas Remix Project
  • Re:Rosas! / Movements
  • Re:Rosas! / Structure
  • Re:Rosas! / Choreography