Sand / Encore 1Eté gecreëerd ter gelegenheid van het Festival de l'Histoire de l'Art in Fontainebleau!

Gepubliceerd op 01.06.2023, 15:03

Op 2, 3 en 4 juni presenteerde Anne Teresa De Keersmaeker Sand / Encore 1Eté tijdens het Festival de l'Histoire de l'Art in het Château de Fontainebleau.

Het was algemeen bekend dat 19e-eeuwse schrijvers “zieners” konden zijn, minder dat ze soms visionair waren. In 1872, toen Fontainebleau werd bedreigd door grote ontbossingsprojecten, nam George Sand de pen ter hand om dit natuurmonument te verdedigen. Haar pleidooi bleek een tragisch profetisch milieumanifest: een eeuw voor de Club van Rome voorspelde Sand met duizelingwekkende nauwkeurigheid de excessen van het kapitalisme en de klimaatverandering: de vernietiging van de ozonlaag, het verdwijnen van bossen, droogte…

Anne Teresa De Keersmaeker was onder de indruk van de relevantie van deze tekst: 150 jaar geleden geschreven, maar actueler dan ooit. Net als George Sand, is één zijn met de natuur fundamenteel voor de choreografe. Ze vindt inspiratie in processen uit de natuur - van de elementen (vuur, water, lucht, aarde en metaal) tot de spiralen van Fibonacci (aanwezig in mineralen, planten en de kosmos) en de patronen gevormd door zwermen spreeuwen - die ze verder ontwikkelt in ruimte en tijd.

Om de tekst van George Sand te vertolken en te belichamen, nodigde De Keersmaeker dansers Synne Elve Enoksen en Némo Flouret uit. Hun eerste samenwerking dateert van Somnia (2019), dat plaatsvond in het bos van Gaasbeek, en werd vervolgens voortgezet in Forêt (2022), in het Louvre.  In Fontainebleau gaan ze een nieuwe samenwerking aan, voor een nieuwe voorstelling in het woud. In Sand/Encore 1Eté, neemt Synne Elve Enoksen ons mee op een choreografische wandeling vol contrasten: tussen de levendigheid van de tekst en de traagheid van de wandeling, tussen de langzaamheid van de natuur en de urgentie van de klimaatsituatie.

Meer informatie via de website van het Festival de l'Histoire de l'Art.

Sand / Encore 1Eté
Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas

Uitgevoerd door
Synne Elve Enoksen, Némo Flouret

Tekst en onderzoek
Thomas Bîrzan, Tessa Hall

Coaching
Jolente De Keersmaeker, Némo Flouret

Tekst gebaseerd op George Sand, "La forêt de Fontainebleau", gepubliceerd in Le temps, 13 november 1872

Met de steun van Dance Reflections by Van Cleef & Arpels