Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas 2007–2017

Anne Teresa De Keersmaeker (°1960) richtte in 1983 het dansgezelschap Rosas op. Haar werk berust op een nauwgezette verkenning van de band tussen dans en muziek en gaat in dialoog met muzikale structuren en partituren uit verschillende tijdperken, van oude muziek tot hedendaagse composities en popmuziek. De Keersmaekers choreografie ontleent vormelijke principes aan de geometrie, de natuur en sociale structuren, wat resulteert in een unieke kijk op de beweging van het lichaam in tijd en ruimte.

Het minimalisme uit De Keersmaekers beginjaren maakte in de jaren 1990 gaandeweg plaats voor ingenieuze groepschoreografieën. In 2007 nam het werk van de choreografe echter een nieuwe wending. Het minimalisme keerde terug in een compleet nieuwe vorm, in een ‘uitpuren’ van de choreografie tot een aantal essentiële principes: soberheid, de ruimtelijke dwang van meetkundige motieven, een herwaardering van basale lichamelijke parameters – stappen, ademen, spreken – en een hechte relatie met een (muzikale of andere) partituur tijdens het schrijven van de choreografie.

De fotografen Anne Van Aerschot en Herman Sorgeloos waren bevoorrechte getuigen van deze evolutie. Hun beelden, voor het eerst in tien jaar verzameld in één uitgave, bieden een uitzonderlijke en glasheldere inkijk in het dansuniversum van Rosas.

Hier verkrijgbaar

Uitgegeven door Rosas, Brussel; Mercatorfonds, Brussel; Actes Sud, Arles/Parijs
ISBN 978-94-6230-210-5

www.fondsmercator.bewww.actes-sud.fr