Première herneming Rain (2001)

Gepubliceerd op 18.09.2016, 16:34

Op 4 oktober 2016 vond in het Brusselse Koninklijk Circus de première van de herneming van Rain (2001) plaats. Meer dan 15 jaar na de creatie bracht Anne Teresa De Keersmaeker haar succesvoorstelling voor het eerst opnieuw met haar eigen gezelschap Rosas op de scène. Deze herneming wordt gedanst door een volledig nieuwe groep jonge dansers.

Rain, gemaakt op Steve Reichs Music for 18 Musicians (1976), is een van Anne Teresa De Keersmaekers meest wervelende en kenmerkende voorstellingen. 

Met deze uitbundige, vitale choreografie keerde De Keersmaeker in 2001 terug naar twee van haar grote liefdes: pure dans en de minimalistische muziek van Steve Reich. Op de pulserende tonen van die muziek bezetten tien dansers gedurende één uur en tien minuten de scène, afgebakend door een gordijn van fijne koorden, met een indrukwekkende aaneenschakeling van virtuoze dansfrases. De wiskundige figuren, de aanhoudende herhaling, het meetkundig benutten van de ruimte, de kunst van de voortdurende variatie – alles wat stilaan tot de signatuur van de choreografe behoorde, werd in Rain tot het uiterste doorgedreven.

In Rain benadert De Keersmaeker het gezelschap dansers als een hechte groep uitgesproken individuen die, één voor één, een onmisbare rol spelen in het geheel. Zeven vrouwen en drie mannen laten zich meeslepen door een onstuitbare gezamenlijke energie die hen onderling verbindt, een bruisend netwerk waarin adem en snelheid worden gedeeld, en ook de bijzondere kameraadschap die ontstaat wanneer men de vermoeidheid voorbij is.

De kostuums van Rain zijn van de hand van ontwerper Dries Van Noten, het decor en het licht werden ontworpen door scenograaf Jan Versweyveld.Rain ging op 10 januari 2001 in wereldpremière in De Munt/La Monnaie te Brussel en maakt sinds 2011 ook deel uit van het repertoire van het Ballet van de Opera van Parijs.

Deze herneming is een coproductie van Rosas, De Munt / La Monnaie (Brussel), Sadler’s Wells (Londen) en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg.

meer info -  Drumming & Rain: A Choreographer's Score