De Zes Brandenburgse Concerten “Voorstelling van het Jaar”

Gepubliceerd op 22.08.2019, 12:18

Anne Teresa De Keersmaeker’s creatie De Zes Brandenburgse Concerten, gemaakt in 2018 met het dansgezelschap Rosas, wordt door het Duitse magazine Tanz uitgeroepen tot “Voorstelling van het Jaar”.

De titel wordt toegekend door 25 internationale danscritici in het jaarboek van Tanz.
 
De Brandenburgse Concerten bestaan uit zes concerti grossi, waarbij Bach de instrumenten uit het barokorkest in verschillende, vaak gedurfde constellaties gebruikt. Hiertegenover zet De Keersmaeker zestien dansers uit verschillende Rosasgeneraties. Na haar recente creatie Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten en net als bij haar recente creatie Vortex Temporum in  2013  benadert ze de muziek als partituur voor de dans, waardoor Bachs polyfonische meesterschap als het ware wordt belichaamd. De concerti worden live uitgevoerd door het barokensemble B’Rock. Violiste Amandine Beyer, met wie De Keersmaeker reeds de voorstelling Partita 2 maakte, neemt de muzikale leiding op zich.
 
Anne Teresa De Keersmaeker werd voordien reeds tot “Danseres van het Jaar” benoemd in het Tanz Jahrbuch van 2012 en 2013, en “Choreografe van het Jaar” in 2016.