Anne Teresa De Keersmaeker maakt nieuwe versie van Fase voor het museum K20 in Düsseldorf

Gepubliceerd op 08.10.2019, 10:32

Na de museale versies van Violin Phase in het Museum for Modern Art in New York (2011) en van Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich in het Tate Modern in Londen (2012) zal Anne Teresa De Keersmaeker een nieuwe versie van deze choreografie presenteren in de ruimtes van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen te Düsseldorf.  Hierbij wordt de voorstelling zowel ruimtelijk als temporeel opgebroken in vier delen, die na elkaar gedanst zullen worden op vier verschillende platformen in de Grabbe Halle van het museum K20.
 
Fase, de allereerste voorstelling van De Keersmaeker, ging in 1982 in première. Fase bestaat uit drie duetten en één solo, gechoreografeerd op vier repetitieve composities van de Amerikaanse minimalist Steve Reich. De choreografe gebruikt de structuur van Reichs muziek om een onafhankelijke bewegingstaal te ontwikkelen die de muziek niet louter illustreert maar er als het ware een nieuwe dimensie aan toevoegt. Zowel de muziek als de dans vertrekken van het principe van faseverschuiving: doormiddel van minieme variaties beginnen aanvankelijk perfect synchroon uitgevoerde bewegingen langzamerhand te verglijden en te verschuiven, waardoor er een complex spel van voortdurend veranderende vormen en patronen ontstaat.

Deze nieuwe versie van Fase zal tussen 29 oktober tot 10 november 2019 dagelijks te zien zijn vanaf 12u tot sluitingstijd, in de Grabbe Halle van het museum K20.
 

K20 GRABBEPLATZ
Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen
Grabbeplatz 5
40213 Düsseldorf

Een samenwerking tussen de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen en het tanzhaus nrw in het kader van “Konstellationen” / “100 jahre bauhaus im westen.”

Meer informatie