Dark Red van Anne Teresa De Keersmaeker van 11 tot 27 juni in het Louvre-Lens

Gepubliceerd op 31.05.2021, 17:44

Op uitnodiging van het Louvre-Lens en de Opera van Rijsel, creëert Anne Teresa De Keersmaeker een nieuwe choreografie voor de Galerie du temps in het museum.

In de Galerij van de tijd van het Louvre-Lens focust Anne Teresa De Keersmaeker op het lopen als de meest elementaire vorm van dansen en als het fundament van de mensheid in beweging. Op een pad parallel met vijfduizend jaar kunstgeschiedenis, verzameld in één uitgestrekte ruimte, presenteert ze een uitnodiging om te vertragen, om de geringste verandering van de tijd gewaar te worden. Een verzet tegen de huidige dwang tot snelheid of, zoals Brian Eno het formuleerde, tegen het verstrijken van de tijd en de steeds meer actuele vraag naar Another Green World (de titel van zijn album uit 1975).
 
Als choreografisch antwoord op de collectie en de architectuur van Louvre-Lens stelt De Keersmaeker een groep mensen voor, een gemeenschap, verenigd door het stappen, op weg naar iets dat onzeker is. Ze beginnen met de meest elementaire beweging die mogelijk is: een stap voorwaarts, in de richting van de heldere, transparante ruimte van het glazen paviljoen, ontworpen door Kazuyo Sejima en Ryue Nishizawa, en het uitzicht op het Bollaertstadion.
 

Op vrijdag, zaterdag en zondag
11,12,13 juni, 18,19,20 juni en 25,26,27 juni

Telkens van 14.00 tot 18.00 uur (laatste toegang om 17.15 uur)


Louvre-Lens
99, rue Paul Bert
Lens, Frankrijk
louvrelens.fr

Het Louvre-Lens, dat in december 2012 werd ingehuldigd, is de belichaming van de hoop op een heropleving van het mijnbekken, gesteund door zowel de inwoners als de lokale autoriteiten. Met dit originele project neemt het museum een verantwoordelijkheid op zich die het nooit eerder heeft gehad: het moet bijdragen tot de sociale en economische heropleving van de regio.
 
De Galerie du Temps is de ruggegraat van het Louvre-Lens. Meer dan 200 meesterwerken, uitgeleend door het Musée du Louvre, worden er tentoongesteld in een open ruimte van 3000 m2.

Sinds de heropening in december 2003 voert de Opera van Lille een project uit waarvan de belangrijkste ambitie is open te staan voor de diversiteit van de repertoires, voor opkomende artiesten en voor alle publieken in de regio. Het muzikale aanbod reikt van de barokperiode tot de creaties van hedendaagse componisten, zonder de grote meesterwerken van het lyrische repertoire te vergeten. Ook hedendaagse dans speelt een hoofdrol: de programmering weerspiegelt de grote actuele esthetische oriëntaties, die in perspectief worden geplaatst door de presentatie van baanbrekende werken. De Opera van Lille heeft sinds 2017 het label "Théâtre lyrique d'intérêt national". In april jongstleden behaalde het als eerste operahuis in Frankrijk de internationale ISO 20121-certificering, wat getuigt van zijn sociaal en ecologisch verantwoord beheer.

opera-lille.fr