Avant-première De Goldbergvariaties, BWV988

Gepubliceerd op 09.06.2020, 16:55

Rosas, het Concertgebouw Brugge en De Munt (Brussel) zullen Anne Teresa De Keersmaekers nieuwe solo De Goldbergvariaties, BWV988 tussen 1 en 4 juli presenteren aan een beperkt publiek in de Rosas Performance Space op de Rosas-site in Brussel.

De wereldpremière van deze voorstelling was oorspronkelijk gepland tijdens de Wiener Festwochen in Wenen tussen 31 mei en 3 juni, de Belgische première in het Concertgebouw in Brugge vandaag en morgen, op 9 en 10 juni. De coronacrisis besliste daar evenwel anders over en dus worden de wereldpremière en de Belgische première naar respectievelijk augustus en september verschoven. Nu de regering heeft aangekondigd dat publieke voorstellingen vanaf 1 juli 2020 onder strikte voorwaarden weer kunnen doorgaan, voegt Rosas hier een avant-premièrereeks aan toe om deze nieuwe creatie, zodra het toegelaten is, voor te stellen aan het publiek.
 
De Goldbergvariaties behoren tot het late werk van Bach, waarin de componist de mogelijkheden van muzikale thema’s tot het uiterste exploreerde in een spel van variaties, canons en fuga’s. Voor deze compositie vertrok hij van een eenvoudige, ingetogen melodie en een onderliggende baslijn, op basis waarvan zich een muzikale kosmos ontvouwt die straalt door een buitengewone veelzijdigheid en een ongeëvenaard niveau van complexiteit.
 
Pianisten Pavel Kolesnikov en Alain Franco zullen afwisselend de voorstelling begeleiden tijdens deze reeks.
 
Om te voldoen aan de huidige maatregelen zal Rosas voor elke voorstelling 40 personen toelaten. De verkoop van deze tickets zal vanaf donderdag 25 juni om 12u00 van start gaan via de website www.rosas.be, en wordt afgesloten wanneer de tickets de deur uit zijn. De ticketverkoop zal enkel via deze website verlopen en iedereen zal maximaal twee tickets kunnen bestellen. Tickets zullen € 20 kosten.
 
In samenwerking met de theaters waar De Goldbergvariaties, BWV988 origineel in première zou gaan, ging Rosas op zoek naar alternatieve speeldata. De volgende premièredata zijn bevestigd:
 
Avant-première:
1 - 4 juli 2020, Rosas Performance Space, Brussel

Wereldpremière:
27 – 30 augustus 2020, Wiener Festwochen, Wenen
 
Belgische première:
29 september – 2 oktober 2020, Concertgebouw, Brugge
 
Brusselse première:
3 – 5 & 10 – 13 december 2020, Kaaitheater, Brussel ism. De Munt

De verdere tourlijst wordt binnenkort op www.rosas.be gepubliceerd.

Meer informatie over de voorstelling.