Drumming (1998) terug op de scène

Gepubliceerd op 02.10.2020, 14:35

Vanaf 9 Oktober 2020 herneemt Rosas Drumming (1998). Dit zijn de eerste voorstellingen van Drumming sinds de laatste tournee, die plaatsvond tussen 2012 en 2016. Deze herneming wordt afwisselend gedanst door de repertoiregroep van het gezelschap en een nieuwe cast van jonge dansers.
 
Drumming (1998) is een van Anne Teresa De Keersmaekers meest iconische choreografieën, gemaakt op de gelijknamige minimalistische partituur voor percussie van Steve Reich. De muziek vertrekt vanuit één enkel ritmisch motief dat zich vermenigvuldigt en ontplooit in een rijke variëteit aan texturen, waaronder drums, hout, metaal en stem. Reich drijft de techniek die hij reeds in Piano Phase toepaste tot het uiterste: door kleine versnellingen ontwrichten de muzikanten bijna onmerkbaar hun unisono waardoor er een eindeloos spel van canons ontstaat. In de dans ontstaat de choreografische complexiteit op een gelijkaardige manier: op één enkele bewegingszin worden eindeloze variaties in tijd en ruimte toegepast. Wanneer de muziek stopt en de lichamen tot stilstand komen, beseft de toeschouwer wat hij heeft meegemaakt: een golf van pure dans en pure klank, een draaikolk van beweging.
 
Drumming is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Anne Teresa De Keersmaeker, Dries Van Noten voor de kostuums en Jan Versweyveld voor de scenografie en het licht. Deze samenwerking werd drie jaar later verdergezet voor Rain (2001), een tweede iconische groepsvoorstelling gemaakt op muziek van Steve Reich.
 
Drumming ging in 1998 in première tijdens ImPulsTanz in Wenen en werd sindsdien 233 keer opgevoerd in 28 landen verspreid over 5 continenten. De voorstelling werd ook opgenomen in het repertoire van de balletten van de Opera van Parijs en van de Opera van Lyon. De voorstelling staat ook regelmatig op het curriculum van de studenten aan de dansschool P.A.R.T.S., die de voorstelling in 2010 in Kinshasa opvoerden.
 
Drumming zal tussen 9 en 30 oktober gedanst worden in de gebouwen van Rosas in Brussel, in een bijzondere opstelling waarbij het publiek rond de scène zit. Deze reeks wordt gepresenteerd door De Munt / La Monnaie en het Kaaitheater.
 
Op 10 en 11 November zal de voorstelling te zien zijn in de Henry Le Bœuf-zaal in Bozar, met live begeleiding door het Ictus-ensemble. Daarna gaat de voorstelling op tournée, onder andere naar het Parijse Festival d’Automne, waar de muziek ook live door Ictus zal worden gespeeld.

09 - 30 oktober, DRUMMING — Rosas Performance Space, Brussel
10 - 11 november, DRUMMING (LIVE) — Bozar, Brussel
26 - 29 november, DRUMMING (LIVE) — La Villette, Festival d'Automne à Paris - Parijs

 
Meer informatie en tourdata