Festival d’Automne X Rosas

Gepubliceerd op 26.09.2022, 16:25

Dit jaar presenteert Rosas twee voorstellingen op het Festival d'Automne à Paris: nieuwe creatie Forêt, speciaal gecreëerd voor de museumruimte van het Louvre, en Les six Concertos brandebourgeois (2018) met live muziek in de Grande Halle in La Villette. 

Forêt

Forêt is een project voor acht dansers, gemaakt voor de expositieruimtes op de eerste verdieping van de Denon-vleugel in het Louvre in Parijs. Voor dit nieuwe project werkte Anne Teresa De Keersmaeker samen met choreograaf Némo Flouret. 

De Italiaanse en Franse galerijen van het Louvre vormen het vertrekpunt voor een reflectie op het beeld als een vorm van ‘worldmaking’. Forêt verplaatst zich door de collectie schilderijen van het Louvre van de 14de tot de 19de eeuw om de opkomst van de visuele cultuur en het moderne scopische regime te traceren. Het focust op ideeën rond grenzen en extremiteiten en activeert de architectuur en de kunstcollectie van het museum door strategieën van kadrering te verkennen en door te spelen met schaal, contrast, en overdaad. De choreografie is gebaseerd op bewegingen van expansie en contractie, niet alleen binnen het individuele lichaam, maar ook met betrekking tot de organisatie van de tijd en de ruimte. 

Forêt verkent verschillende media om tot een spectrum van situaties en scènes te komen, waarbij het traject van de toeschouwer wordt onderbroken door onverwachte ontmoetingen. 

  • Van 23 november tot 10 december, 2022.

 

Les six Concertos brandebourgeois

Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas & B’Rock Orchestra

Met Les six Concertos brandebourgeois keert Anne Teresa De Keersmaeker voor een vijfde keer terug naar Bach. De Brandenburgse Concerten bestaan uit zes concerti grossi, waarbij Bach de instrumenten uit het barokorkest in verschillende, vaak gedurfde constellaties gebruikt. Hiertegenover zet De Keersmaeker zestien dansers uit verschillende Rosasgeneraties. Ze benadert de muziek als partituur voor de dans, waardoor Bachs polyfonische meesterschap als het ware wordt belichaamd. “Bachs muziek draagt voor mij als geen ander de beweging, de dans in zich, en weet de grootste abstractie te combineren met een concrete, lichamelijke en misschien juist daardoor ook transcendente dimensie.” De concerti worden live uitgevoerd door het barokensemble B’Rock. 

  • Van 21 december tot 23 december, 2022.

 

Meer informatie op de website van Festival d’Automne à Paris.