Première herneming Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich

Gepubliceerd op 11.09.2018, 12:14

Op 19 september gaat tijdens het festival d'Automne à Paris de herneming van Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich in première, de voorstelling waarmee De Keersmaeker in 1982 doorbrak. Voor de eerste keer in 36 jaar geeft ze de choreografie, die ze altijd zelf heeft gedanst, door aan twee nieuwe danseressen.
 
Fase bestaat uit drie duetten en één solo, gechoreografeerd op vier repetitieve composities van de Amerikaanse minimalist Steve Reich. De Keersmaeker gebruikt de structuur van Reichs muziek om een onafhankelijke bewegingstaal te ontwikkelen die de muziek niet louter illustreert, maar er als het ware een nieuwe dimensie aan toevoegt. Zowel de muziek als de dans vertrekken van het principe van faseverschuiving: door middel van minieme variaties beginnen aanvankelijk perfect synchroon uitgevoerde bewegingen langzamerhand te verglijden en te verschuiven, waardoor er een complex spel van voortdurend veranderende vormen en patronen ontstaat.

De voorstelling staat tot en met 22 september in het Parijse Centre Pompidou. Van 8 tot 25 november zal ze te zien zijn in de Rosas Performance Space in Brussel in samenwerking met De Munt en het Kaaitheater.
 
Meer informatie – website Festival d’Automne